Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nieuws

Nieuws

memmert_interview_Heinz_Bayer
Vacuümoventechnologie uitgelegd door een ervaren expert. Lees over het gebruik, de toepassing, de technische specialiteiten en meer in dit exclusieve Memmert-interview.

Vacuümoventechnologie uitgelegd door een ervaren expert. Lees over het gebruik, de toepassing, de technische specialiteiten en meer in dit exclusieve Memmert-interview.

Memmert: Hallo meneer Bayer, u maakt al 35 jaar deel uit van de Memmert-familie en kent het productportfolio als uw broekzak – of misschien zelfs beter! U hebt ons al verteld dat de VO vacuümoven een van uw favoriete producten is. Waarom?

Heinz Bayer: Een vacuümoven wordt vooral gebruikt voor het voorzichtig en snel drogen van de meest uiteenlopende materialen en goederen. In de elektrotechnische industrie worden bijvoorbeeld componenten of printplaten gedroogd, in de medische technologie wordt een vacuümoven bijvoorbeeld gebruikt voor het drogen van titaniumpoeder voor orthopedische materialen. Vacuümovens zijn ook te vinden in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld voor de productie van gedroogd fruit, om de conservering en dehydratatie van voedsel te testen of om snelle en zachte varianten hiervoor te ontwikkelen. De farmaceutische industrie heeft vacuümovens nodig voor het drogen van geneesmiddelen, poeders en granulaten en bijvoorbeeld voor het bepalen van het vochtgehalte met het oog op kwaliteitsborging.

Heinz Bayer, Head of Technical Sales.
Memmert: Waar is een vacuümoven eigenlijk voor nodig?

Heinz Bayer: Een vacuümoven wordt vooral gebruikt voor het voorzichtig en snel drogen van de meest uiteenlopende materialen en goederen. In de elektrotechnische industrie worden bijvoorbeeld componenten of printplaten gedroogd, in de medische technologie wordt een vacuümoven bijvoorbeeld gebruikt voor het drogen van titaniumpoeder voor orthopedische materialen. Vacuümovens zijn ook te vinden in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld voor de productie van gedroogd fruit, om de conservering en dehydratatie van voedsel te testen of om snelle en zachte varianten hiervoor te ontwikkelen. De farmaceutische industrie heeft vacuümovens nodig voor het drogen van geneesmiddelen, poeders en granulaten en bijvoorbeeld voor het bepalen van het vochtgehalte voor de kwaliteitsborging.

Memmert: En waarom worden voor deze processen geen conventionele droogovens gebruikt in plaats van een vacuümoven?

Heinz Bayer: Er zijn veel materialen die niet hittebestendig zijn en daarom niet snel in een droogkast kunnen worden gedroogd. Het verlagen van de druk in de vacuümoven verlaagt het kookpunt van water. Water verdampt normaal gesproken (afhankelijk van de omgevingsomstandigheden) pas boven ca. 100 °C. Afhankelijk van de ingestelde druk verandert het kookpunt in de vacuümoven. Bij een druk van ca. 50 mbar ligt het kookpunt van water al bij 33 °C. Dit betekent dat de lading zeer voorzichtig kan worden gedroogd met een Memmert VO zonder dat deze wordt blootgesteld aan hoge temperaturen die de lading zouden kunnen beschadigen.

Memmert Vacuümoven VO29
Memmert vacuüm oven VO.
Memmert: Een vacuümoven is daarom een belangrijk onderdeel van veel onderzoeks- en productieprocessen in een grote verscheidenheid aan industrieën. Waarom zouden gebruikers moeten vertrouwen op de VO van Memmert?

Heinz Bayer: Memmert ontwikkelt en produceert vacuümovens sinds 2000 – dankzij vele jaren ervaring zijn wij experts op het gebied van vacuüm drogen. Memmert biedt de vacuümoven aan in drie formaten (29, 49 en 101 liter binnenvolume). Het insteltemperatuurbereik is +20 tot +200 °C en een vacuüm van 5 tot 1100 mbar kan worden ingesteld voor alle maten. In vergelijking met andere fabrikanten gebruikt Memmert geen vierzijdige verwarming aan de buitenkant van de kamer in de vacuümoven, maar rechtstreeks verwarmde thermische platen.

Intelligente directe verwarming via individueel positioneerbare thermoschalen.

Dit maakt een direct contact tussen de verwarming (thermoschalen) en de last mogelijk, wat ervoor zorgt dat de warmteafgifte rechtstreeks op de last wordt overgebracht. Binnenin de vacuümoven is er geen medium zoals lucht dat warmte kan overdragen op de lading, daarom is direct contact met de verwarming zo belangrijk. De opwarmtijd van de thermische platen is kort, en de temperatuurverdeling is zeer gelijkmatig en nauwkeurig, zodat een nauwkeurige warmteoverdracht kan plaatsvinden. Onlangs hebben wij trouwens een gedetailleerde whitepaper over dit onderwerp gepubliceerd.

Memmert: Maar niet alleen de thermoschappen zijn uniek, ook de pompmodule, toch?

Heinz Bayer: Dat is juist. Om het vacuüm te genereren, biedt Memmert optioneel een geluidsisolerende pompmodule aan met een geïnstalleerde vacuümpomp, die 70% minder energie verbruikt dan conventionele vacuümpompen. Conventionele pompen draaien continu op vol vermogen, terwijl de snelheidsgeregelde vacuümpomp in de Memmert pompmodule uitschakelt zodra de gewenste vacuümwaarde is bereikt. Op lange termijn bespaart dit natuurlijk energiekosten en verlengt het de levensduur van de slijtdelen die in de vacuümpomp zijn geïnstalleerd, zoals het membraan voor het genereren van het vacuüm.

Memmert: En hoe wordt het hele proces in de vacuümoven gecontroleerd?

Heinz Bayer: De intuïtief te bedienen Memmert-software AtmoCONTROL maakt de programmering van verschillende temperatuur- en vacuümsetpoints mogelijk. Op die manier kunnen gebruikers een individueel verloop van het proces programmeren, dat uiteraard ook kan worden opgeslagen om het op een later tijdstip opnieuw af te spelen. Bovendien worden protocollen van het proces gemaakt, die belangrijk zijn voor de evaluatie van de uitgevoerde tests en ook voor de uit te voeren audits, vooral in de farmaceutische industrie, maar ook in andere sectoren. Met AtmoCONTROL kan elke afzonderlijke thermoschaal ook worden gekalibreerd en bijgesteld in geval van temperatuurafwijkingen.

Memmert: Hoe zou u tot slot kort omschrijven waarom de Memmert vacuümoven VO de ideale oplossing is voor droogtoepassingen?

Heinz Bayer: De VO is een combinatie van bewezen Memmert-kwaliteit en innovatieve technologie. De direct verwarmde, verwijderbare thermische platen en de elektronische en dus programmeerbare vacuümregeling voldoen aan alle eisen van zeer gevoelige materialen die vaak moeilijk te drogen zijn.

03/05/2022
Maximale grootte nu met maximale temperatuur! Vanaf deze juli 2021 leveren wij alle Memmert XXL Peltier apparaten (HPP1400eco / IPP1400eco / IPP1400ecoplus / HPP2200eco / IPP2200eco / IPP2200ecoplus) met een uitgebreid insteltemperatuurbereik.

Maximale grootte nu met maximale temperatuur! Vanaf deze juli 2021 leveren wij alle Memmert XXL Peltier apparaten (HPP1400eco / IPP1400eco / IPP1400ecoplus / HPP2200eco / IPP2200eco / IPP2200ecoplus) met een uitgebreid insteltemperatuurbereik.

De Peltier-gekoelde broedstoven IPPeco en de constante klimaatkamers HPPeco van Memmert in de maten 1400 en 2200 zijn uniek. Deze XXL-apparaten zijn ideaal voor gebruikers die binnen veel ruimte nodig hebben. Onze experts werken voortdurend aan de verdere ontwikkeling van onze veelzijdige producten. Met het toegevoegde temperatuurbereik van de HPPeco en IPPeco / IPPecoplus modellen, kunnen gebruikers nu genieten van een grotere flexibiliteit.

U kunt nu de grootste van de gekoelde incubators en klimaatkamers van Memmert gebruiken om uitgebreide temperaturen en klimatologische omstandigheden te genereren, omdat het temperatuurbereik is verhoogd van de vorige +15 tot +60 °C tot de nieuwe 0 tot +70 °C. Wat standaard is in onze kleinere modellen, wordt nu ook in productie genomen voor de Memmert-reuzen.

Wat betekent dat nu precies? In de veronderstelling dat u een grote hoeveelheid lading wilt blootstellen aan een temperatuur van +10 °C, zult u uw resultaten in de toekomst efficiënter bereiken. In plaats van meerdere kleinere constante klimaatkamers of Peltier-gekoelde incubatoren te gebruiken, volstaat één van onze XXL-apparaten.

Memmert erkent de behoefte aan flexibele, efficiënte oplossingen en biedt nu een nog breder scala aan toepassingen met temperatuurexpansie. Hebt u nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

28/07/2021
Memmert Waterbad WTB
De Zuid-Duitse fabrikant van laboratoriumapparatuur Memmert presenteert een van zijn klassiekers met moderne comfortkenmerken en een eigentijds design: het nieuwe waterbad WTB is licht, compact, gebruiksvriendelijk en modulair uitbreidbaar.

De Zuid-Duitse fabrikant van laboratoriumapparatuur Memmert presenteert een van zijn klassiekers met moderne comfortkenmerken en een eigentijds design: het nieuwe waterbad WTB is licht, compact, gebruiksvriendelijk en modulair uitbreidbaar.

Compacte, ruimtebesparende constructie

“Ons nieuwe waterbad WTB is compacte klasse en comfortklasse in één”, verklaart Philipp Schwarm, Managing Director en Hoofd R&D bij Memmert. Zowel de verwarmings- en regeltechniek als het design werden volledig nieuw ontwikkeld, zodat de compacte, lichte toestellen in elk laboratorium passen. Het leidende ontwerpprincipe was echter maximaal bedieningscomfort.

Intuïtieve bediening, flexibele uitbreiding

De centrale blikvanger op de onmiskenbare structurele roestvrijstalen behuizing is de personaliseerbare remote view CustomView van het touchscreen. Vanuit elke hoek van het laboratorium heeft de gebruiker altijd de essentiële parameters in beeld. De roestvrijstalen bak heeft standaard afgeronde hoeken en een aftapkraan. Het bad kan volledig worden geleegd en grondig gereinigd zonder het te kantelen. Voor speciale toepassingen kunnen de circulatiepomp, het schudapparaat en de reageerbuishouder of het insteekrek op elk moment worden uitgebreid. Het Memmert-waterbad is verkrijgbaar met een inwendig volume tussen 7 en 51 liter en heeft een temperatuurinstelbereik van 5 ℃ boven kamertemperatuur tot 100 ℃. Met een Peltier koelapparaat kan het medium tot +10 ℃ worden gekoeld.

12/11/2020

Vanaf woensdag 01/07/2020 nemen wij onze intrek in de kantoren en magazijnen van onze
businesspartner Labconsult in Mariakerke.

Nieuw adres & maatschappelijke zetel :

Voor ’t Labo cvba
Kleimoer 12
B-9030 Mariakerke

vrijdag 26 juni – maandag 29 juni – dinsdag 30 juni
zijn wij niet bereikbaar wegens de fysieke verhuis

U kan nog steeds bij vertrouwde contactpersonen terecht : telefoonnummers en mailadressen blijven ongewijzigd. Onze verhuis heeft dus weinig gevolgen voor u behalve voor leveringen en administratie. Ons ondernemingsnummer en bankrekening veranderen niet.

Levering goederen

tot 18 juni 2020 :

Voor ’t Labo, Kunstdal 21, B-9900 Eeklo

vanaf 1 juli 2020 :

Voor ’t Labo, Kleimoer 12, B-9030 Mariakerke

Administratie - boekhouding

tot 30 juni 2020 :

Voor ’t Labo, Kunstdal 21, B-9900 Eeklo

tot 18 juni 2020 :

Voor ’t Labo, Kleimoer 12, B-9030 Mariakerke

Heeft u hier nog vragen over?

Neem dan gerust contact op met ons op het nummer +32 (0)9 377 36 38 of via mail :
carmen@voortlabo.be

We kijken uit naar een verdere succesvolle samenwerking!

Met vriendelijke groeten,

Carmen Van Waeyenberghe

14/06/2020
sterilisatie mondmaskers
In deze crisis focust Memmert op het produceren van sterilisatoren. De grondslag van het bedrijf. Het gebrek aan mondmaskers blijft een groot probleem vooral in de gezondheidssector en rusthuizen. Laat ons ook de veiligheid van alle helden in de voedingssector, warenhuizen en productiebedrijven niet vergeten!

In deze crisis focust Memmert op het produceren van sterilisatoren. De grondslag van het bedrijf. Het gebrek aan mondmaskers blijft een groot probleem vooral in de gezondheidssector en rusthuizen. Laat ons ook de veiligheid van alle helden in de voedingssector, warenhuizen en productiebedrijven niet vergeten!

Na 3 weken nauwgezet testen zijn de richtlijnen en de officiële verklaring vrijgegeven. Mondmaskers kunnen we niet leveren maar we kunnen u wel helpen ze te recupereren en veilig te hergebruiken.

Wat houdt dit in?

U kan mondmaskers in een Memmert sterilisator SF110plus maximum 3 keer steriliseren en hergebruiken alvorens u ze moet weggooien. Volgende mondmaskers kan u ontsmetten via inactivering met behulp van droge warmte.

► MNS
► FFP-2
► FFP-3

Download de verklaring van Regulatory Affairs van Memmert voor specificatie
Datasheet SF110plus

Help ons levens te redden, stuur dit bericht door naar bedrijven en personen voor wie dit nuttig is.
Sharing is caring, vooral vanuit uw kot.

Het Voor ’t Labo-team blijft met minimale bezetting en maximale inzet verder werken. Alle aanvragen en orders voor de gezondheidssector behandelen wij prioritair.

Stay healthy, happy and safe !

04/04/2020
Sustainability and environmental awareness are firmly anchored in the Memmert corporate strategy. As a responsible business, for us this means first and foremost that we must continually improve our appliances and make them as energy-efficient and eco-friendly as possible. This will enable our customers to work in an environmentally friendly and energy-efficient way. With our…

Sustainability and environmental awareness are firmly anchored in the Memmert corporate strategy. As a responsible business, for us this means first and foremost that we must continually improve our appliances and make them as energy-efficient and eco-friendly as possible. This will enable our customers to work in an environmentally friendly and energy-efficient way. With our energy-saving Peltier heating and cooling system we are already heading in the right direction to drive the GreenLab forward.
It goes without saying that our sustainable and responsible actions apply holistically – towards the environment and natural resources, society and also our staff and their health. We try to implement this both in our production and in our daily business.

What are we already doing for the environment?

 • Developing resource-saving, energy-efficient products
 • Using recyclable stainless steel
 • Largely doing without composite materials
 • Separate collection and recycling waste and residues from the production process as far as possible
 • Using materials that are as environmentally friendly as possible in production
 • 9,000 m2 photovoltaic system on the roof of the production plant
 • Vehicle fleet with electric cars

We are continuing and have optimised our packaging material

This year we have scrutinised and reduced our packaging material. Packaging of Memmert devices is obviously essential for safe shipping. But in future we will make sure that we only use the packaging necessary for secure transport, designed in the best possible way. High-quality and reduced packaging materials, which ensure that our cabinets arrive intact at the customer’s premises, undoubtedly protect the environment.
This has saved both cardboard and the entire plastic film. On the other hand, the functionality of the packaging has also been improved so that damage to the devices during shipping can be avoided. Above all, adapting the cardboard box sizes to the product dimensions ensures stable packaging quality.

By switching to environmentally friendly and resource-saving packaging, Memmert is saving the following materials:

 • 28,000 films eliminated per year.
  This is a volume / area of film saved of 17,500 m2.
  This corresponds to approx. 35 football pitches.
 • Saving of 6 tons of cardboard per year of inner packaging.
  This corresponds to almost 10% less than the old inner packaging.
16/07/2019
When our first HPP constant climate appliance rolled off the assembly line in Büchenbach some 10 years ago, we had no idea that the HPP was going to be our most successful product range. As pioneers in the use of environmentally friendly Peltier technology in the laboratory, we are particularly proud of it. We have since delivered over 10,000 HPP appliances and become the…

When our first HPP constant climate appliance rolled off the assembly line in Büchenbach some 10 years ago, we had no idea that the HPP was going to be our most successful product range. As pioneers in the use of environmentally friendly Peltier technology in the laboratory, we are particularly proud of it. We have since delivered over 10,000 HPP appliances and become the largest, most successful and most innovative manufacturer of constant climate chambers using Peltier technology.

Market leader of environmentally friendly climate appliances thanks to Peltier technology

Peltier technology is an especially precise and energy-saving heating and cooling system and it’s therefore the most environmentally-friendly alternative to conventional cooling methods with compressors.

In 2008, Memmert was the first manufacturer of the successful adaption of Peltier technology for climate chambers. We were pioneers then, now we are the market leader in these products.

Equipped with the state-of-the-art TwinDISPLAY comfort control the constant climate chambers HPP are the best example for environmental protection in practice in connection with precision, durability and energy efficiency.

 • Environmentally-friendly: In contrast to compressor technology, Peltier technology does not require refrigerant, just electrical energy. The energy consumption of Memmert HPP at working temperature close to ambient temperature is incomparable low.
 • Precise: Peltier technology heats and cools seamlessly in one system and is therefore not only precise, but it also operates with minimal vibration and noise.
 • Durable: A Memmert HPP climate chamber runs and runs and runs. Due to the fact that there is no compressor, it avoids the need for extensive maintenance.
 • Economical: In typical working conditions, Memmert HPP constant climate chambers have a savings potential of 40% in operating costs compared to compressor cooled appliances of the same size.

HPP2200 constant climate chamber for our anniversary

Stability testing requires two things: reliable stable ambient conditions and a lot of space. Especially for the pharmaceutical and food industries we have therefore added the XXL version HPP2200 to our product portfolio. Despite the impressive 2,140 litre chamber volume and three full-height glass doors, the Peltier climate chamber guarantees excellent temperature and humidity stability in the whole working range. With HPP2200, we have expanded our product range for stability testing with Peltier technology to seven model sizes: from 108 to, believe it or not, 2,140 litres of chamber volume.

26/05/2019

Industry

csm_icon-sector-industry_f6b3b1b3b9
Memmert industrie

Storing sensitive sensors in a climate chamber with a maximum temperature deviation of 0.2 K? Reducing your process times during vacuum drying to an optimum? Ensuring interruption-free long-term testing? Running experiments with defined air exchange rates? Our industrial applications special introduces suitable appliances as well as case studies.

Industry

csm_icon-sector-industry_f6b3b1b3b9
Memmert industrie

Storing sensitive sensors in a climate chamber with a maximum temperature deviation of 0.2 K? Reducing your process times during vacuum drying to an optimum? Ensuring interruption-free long-term testing? Running experiments with defined air exchange rates? Our industrial applications special introduces suitable appliances as well as case studies.

Industry

csm_icon-sector-industry_f6b3b1b3b9
Memmert industrie

Storing sensitive sensors in a climate chamber with a maximum temperature deviation of 0.2 K? Reducing your process times during vacuum drying to an optimum? Ensuring interruption-free long-term testing? Running experiments with defined air exchange rates? Our industrial applications special introduces suitable appliances as well as case studies.

Industry

csm_icon-sector-industry_f6b3b1b3b9
Memmert industrie

Storing sensitive sensors in a climate chamber with a maximum temperature deviation of 0.2 K? Reducing your process times during vacuum drying to an optimum? Ensuring interruption-free long-term testing? Running experiments with defined air exchange rates? Our industrial applications special introduces suitable appliances as well as case studies.

Case Studies

Let us take you into the fascinating world of Memmert appliances, which we have collected on our user platform.

Precise tempering of industrial plasticine

Alongside CAD, computer projection and augmented reality, car designers still use a very traditional method to bring their designs to life. Clay, an industrial plasticine, is heated and stored in a precise and thermally safe clay oven, producing life-size models.